Veel mannen komen sneller klaar dan ze eigenlijk willen, zo’n 20% van de mannen onder de 60 jaar heeft hier last van. Het komt vaak voor bij jongens in de puberteit. Soms gaat het over bij het ouder worden, maar ook volwassen mannen kunnen hier last van hebben. Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd meer mensen last hebben van vroegtijdig klaarkomen, oftewel vroegtijdige ejaculatie, dan van een erectieprobleem. Het deel van de mannen dat hier hulp voor zoekt is echter klein. Terwijl vroegtijdig klaarkomen goed te behandelen is. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om vroegtijdige ejaculatie te voorkomen, en daarnaast is een behandeling met medicijnen mogelijk.
Wanneer kom je te vroeg klaar?
Er zijn geen regels voor hoe lang de gemeenschap moet duren. Of er dus sprake is van vroegtijdig klaarkomen hangt af van wat je zelf vindt. Je hebt last van vroegtijdige ejaculatie als je sneller klaarkomt dan je zelf of je partner wilt. Als je vindt dat je te vroeg klaarkomt, praat daar dan eens met je partner over. Wellicht denkt zij of hij er heel anders over.
Het orgasme uitstellen
Als je vindt dat je te vroeg klaarkomt, is het belangrijk dat je leert hoe je je opwinding onder controle kunt houden. Je kunt verschillende dingen doen om het orgasme uit te stellen:
- Laat je opwinding zakken door even wat anders te doen. Andere – minder opwindende – aanrakingen of even wat drinken bijvoorbeeld.
- Neem meer tijd voor het voorspel en wacht langer met penetreren.
- Maak tijdens de gemeenschap andere bewegingen, zoals draaien met je heupen, die minder intens prikkelen.
- Gebruik een condoom. Hierdoor is de penis minder gevoelig en kom je minder snel klaar. Er zijn ook condooms met een speciaal glijmiddel dat het orgasme uitstelt.
- Zorg voor een ontspannen sfeer. Stress, spanning en angst (om te vroeg klaar te komen) zorgen er juist voor dat je eerder klaarkomt.